Dekbedden, toppers en kussens
Er is een enorme keuze in dekbedden, toppers en kussens. Op deze pagina geven we graag meer informatie zodat u tot een keuze kunt komen. Wat past bij mij? Hierbij kijkt u naar de kwaliteit van de tijk, de vulling, de constructie, de warmteklasse en de constructie.
Vulling
Dons is het ideale vulmiddel voor kussens, dekbedden en toppers. De vele luchtkussentjes tussen de veerhartjes bieden een een optimale warmte-isolatie. Vocht wordt opgenomen en weer getransporteerd naar de omgevingslucht. Dons is verder licht van gewicht, zacht en een natuurlijke grondstof. Veertjes geven juist weer meer veerkracht en volume.
Er zijn vele moderne textielvezels meestal op polyesterbasis: synthetische vulling. Vullingen dus die door de mens zijn gemaakt. Er zijn verschillende voordelen. De producten zijn wasbaar van 60 tot 90 graden, bestand tegen de droger en dus geschikt voor allergiepatiënten (mijtstof-allergie). Het is een knus, soepel/flexibel en licht materiaal. De producten lopen uiteen van flexibele bolletjes, staafjes tot holle vezels. Een zeer innovatieve wereld. Er verschijnen frequent weer nieuwe vullingen met weer verbeterde eigenschappen. Nu zijn er ook gerecyclde vullingen gemaakt van polyester: van PET-fles tot kussen. Het hergebruik spaart hulpbronnen van onze planeet.
Wilde zijde, ook wel Tussah-zijde genoemd, wordt gewonnen uit de cocons van de zijderups. Zijde werkt verkoelend en is licht van gewicht. Kenmerken die met name bij zomerdekbedden goed combineren. Zijde kan tot 30% van het eigen gewicht absorberen om vervolgens weer aan de omgevingslucht af te geven. Temperatuurverschillen van het lichaam worden door zijde opgevangen.
Scheerwol kan tot 30% van het eigen gewicht aan vocht opnemen, zonder klam aan te voelen en weer afgeven aan de omgevingslucht. Zo ontstaat een aangenaam, warm slaapklimaat in elk jaargetijde.
Kasjmier staat synoniem voor het fijnste, meest waardevolle natuurhaar: zacht en soepel, werkt klimaat regulerend en zorgt voor optimaal slaapcomfort. Het is afkomstig van de Kasjmiergeit uit het Aziatische hoogland in China en Mongolië.
Kameelhaar heeft goede isolerende eigenschappen en is flexibeler en lichter dan wol. Dankzij het uitstekende vochtregulerende vermogen heel geschikt voor transpirerende slapers. De vulling is niet geschikt voor mensen met huistofmijtallergie.
Katoen heeft een groot vochtopnemend vermogen. Zonder het vocht zelf op te nemen, geeft katoen het snel weer af aan de omgevingslucht. Bovendien kan katoen makkelijk worden gewassen. Ook een katoenvulling is geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie.
Tijk
De omhulling van kussens, dekbedden en toppers is er ook weer in verschillende kwaliteiten. Een kwaliteitsverschil kan zijn in het aantal draden per inch: hoe hoger het aantal draden, hoe fijner het weefsel. Percal is een aanduiding voor een fijn weefsel (minimaal 180 draden). Maar het kan nog fijner. Bijvoorbeeld keeperdoek met een hoge dichtheid. Batist is het fijnste weefsel met extreme dichtheid. Satijn is een andere weeftechniek waardoor een lux glanzend doek ontstaat. Het vraagt meer garen en is daardoor wat duurder.
Warmteklasse dekbed
Er zijn verschillende indicatoren van hoe warm een dekbed is: de warmteklasse. Warmteklasse 1: winter/warm, wamteklasse 2: voor- en najaar/medium, warmteklasse 3: zomer/licht en 4 is nog lichter voor in de zomer.
Stevigheid kussens
Kussens zijn er in verschillende mate van stevigheid: soft/zacht, medium, firm/stevig, extra firm/extra stevig. Soms is van een kussen de stevigheid niet gegeven door de fabrikant. Dan kunt u bij benadering kijken naar het vulgewicht en type vulling en dit vergelijken met een kussen waarbij de stevigheid wel bekend is.
Constructie dekbed
Er zijn twee type constructies van dekbedden. Bij een carré gestikt dekbed worden de onderkant en bovenkant van de vakken direct op elkaar gestikt. Op deze plaatsen ventileert het dekbed beter en zijn er koudere zones. Een carré stikking wordt vooral gebruikt voor zomerdekbedden.
Een cassette gestikt dekbed heeft opstaande randen (tussenschotjes) bij de vakindeling. Ook de buitenrand van het dekbed heeft deze opstaande rand. Hierdoor sluiten de donsvakken keurig op elkaar aan, waardoor er geen koude zones in het dekbed ontstaan. Een cassette gestikt dekbed stimuleert een goede isolatie. Het dekbed voelt volumineuzer aan. De cassette wordt toegepast bij de warmere dekbedden.
Constructie kussens
Er zijn twee type constructies van kussens: aflopend model of een box-model. Een Box-model heeft een opstaande rand zodat vanaf het begin van het kussen er meer vulling beschikbaar is: dus meer ondersteuning.
Een andere constructieoptie is een drie-kamerkussen: dus een kussen in een kussen. Het binnenkussen heeft meestal een veerkrachtige vulling: veertjes, de buitenkussens juist een meer zachtere vulling: dons.
Onderhoud van kussens, toppers en dekbedden
Gebruik altijd een sloop bij kussens, een dekbedovertrek bij dekbedden en een hoeslaken bij toppers. Dit om de tijk van het kussen, dekbed of topper te beschermen tegen transpiratie, vuil en slijtage. Schud bij het opmaken van het bed het kussen, dekbed of topper goed op, zodat de vulling zich weer goed kan verdelen. Dagelijks opschudden en regelmatig luchten is het enige wat u onder normale omstandigheden hoeft te doen.
Kijk naar de wasinstructies op het product. Indien wordt aangegeven dat professionele reiniging of chemische reiniging gewenst of noodzakelijk is, let dan ook op de beperkte mechanische belasting, de vochtigheid, en de temperatuur die wordt toegepast.
Laat na het wassen van synthetische vulling het dekbed in de wasdroger (nooit heet) drogen tot het volledig droog is.
Gebruik bij het wassen van dons een fijnwasmiddel (of speciaal donswasmiddel). Tot wel 4 keer naspoelen zonder zeep. Was donsproducten apart dus niet in combinatie met andere producten. Gebruik geen bleek. Centrifugeren op lage toerental. Voeg in de droger 3 tennisballen toe zodat het dons goed wordt verdeeld. Drogen op lage temperatuur. Niet drogen in de zon. U kunt een donzen dekbed dus wassen, maar doe het niet te vaak.
Keurmerken
Öko-tex staat voor een humaan-ecologische textiel kwaliteit.
Nomite is een indicatie dat een product geschikt is voor mensen met een allergie voor de huisstofmijt. Dons dat is behandeld voorkomt dat de huismijt zich innestelt.
Downpass heeft tot doel bij te dragen aan de ethische inkoop van dons en veren. De hele keten wordt hierbij bewaakt om de aspecten van dierenwelzijn te verankeren. Dons en veren zijn nevenproducten van de vleesproducten. Dieren worden dus niet levend geplukt.
Huistofmijtallergie
Wat is huisstof?
In geen enkel huis wordt dezelfde soort huisstof aangetroffen; eigenlijk varieert dit zelfs van kamer tot kamer. Normaal gesproken bestaat huisstof uit haren en huidschilfers van mensen en dieren, textielvezels, bacteriën, schimmels, algen en huisstof-mijten. Elk van deze bestanddelen kan een allergie veroorzaken. De meeste mensen met een huisstofallergie zijn echter allergisch voor de huisstofmijt resp. de uitwerpselen daarvan.
De mijt
Mijten leven al duizenden jaren nauw samen met de mens. Deze aan spinnen verwante dieren zijn ca. 0,3 mm groot; ze zijn dus met het blote oog niet zichtbaar. Mijten voeden zich met dierlijke en menselijke huidschilfers en vermenigvuldigen zich razendsnel. Bovendien produceren ze gedurende hun korte leven ongeveer tweeduizend keer hun eigen lichaamsgewicht aan uitwerpselen. Pas sinds 1964 is bekend dat deze uitwerpselen de allergenen bevatten die verantwoordelijk zijn voor de huisstofmijtallergie.
Het milieu
Huisstofmijten houden van warm, vochtig en donker. Temperaturen van 20 tot 30 °C; een relatieve luchtvochtigheid van 65 tot 80 % is voor hen ideaal. Tapijten, gecapitonneerde meubels en bedden zijn dan ook het natuurlijke leefmilieu van de huisstofmijt. Het is daarom belangrijk om met name deze plekken regelmatig en grondig te reinigen.
Tips voor het bed en het beddengoed
Huisstofmijten – en in het bijzonder de allergene uitwerpselen – kunnen alleen door regelmatige en radicale verwijdering worden uitgeschakeld. Voor beddengoed dat in aanraking komt met de huid, raden wij chemische methodes echter af. Mensen met een allergie kunnen de huisstofmijt slechts uit het beddengoed verwijderen als ze dat regelmatig op een zo hoog mogelijke temperatuur (95 °C) wassen. Voor matrassen raden wij aan om ze te voorzien van een speciaal overtrek dat eveneens kan worden gewassen.
In de collectie Morpheus treft u dekbedden, kussens en een matras pad, maar ook kussenslopen, dekbedovertrekken en matrashoezen speciaal om de strijd met de huisstofmijt aan te kunnen gaan.